Coach goes Hawaii, part 14 wedstrijdverslag

Ironman analyse; 1 dag na de wedstrijd

De 14de editie in Kona is niet m’n beste nummer geworden.  Toch heb ik gisteren mijn seizoen, geplaagd door blessures nog met enige luister kunnen afwerken!

Over het zwemnummer, hoe lang het ook duurde kan ik heel kort zijn; “slecht”. Onbegrijpelijk hoe ik erin slaag 2min30/100m neer te zetten. Zware zee en moeilijke zichtbaarheid en oriëntatie hebben me genekt. Waarschijnlijk veel, veel teveel meters gedaan en zigzag – buiten het gewoel weliswaar mijn eigen ritme gezocht! Ik was dan ook heel verbaasd, ondanks het redelijke gevoel 1u35 of zoiets op m’n uurwerk af te lezen. Slecht slecht slecht! En hier gaat dan een sub10 eindtijd. Want hoe later uit het water, blijkt zo nu ook weer dat je dan met meer wind op het fietsparcours te maken krijgt!

Het fietsen ging goed, maar niet zonder pijn en zonder inspanning! Op km 60 kreeg ik te kampen met heuppijn aan de rechterzijde. Regelmatig stretchen en al eens recht op de trappers lopen hielp wel.
We hadden tegenwind vanaf de helikopters tot Kawaihae en ook de laatste 20K tot Hawi beukten we tegen de wind. Mijn fietsgemiddelde is dan ook niet veel soeps. Toch maakte ik mijn weg in het veld en haalde gestadig man- en vrouwvolk in.
De afzink van Hawi was topie met zij- en rugwind; maar het duurde niet lang of opnieuw kregen we de wind in het nadeel. En dat duurde grotendeels tot Kona. Met een 30.7 average op de teller ben ik niet helemaal tevreden. Kan zeker beter en heeft deels te maken met het slechte zwemnummer. Naargelang de zon hoger klimt gaat de wind hier op Hawaii draaien. Heeft te maken met de opwarming van de lavavelden die thermiek doen ontstaan.

Het was inmiddels na 14:00 toen we de wisselzone inkwamen. Redelijke wissel en meteen in het ritme. De eerste 15K gingen zeer vlot. De klim op Palani road verteerde ik zeer goed en m’n inhaalrace ging verder. 1u45 half wedstrijd!
Vanaf K25 ging het bergaf. Eerst heel in de verte en vanaf km 30 erge pijn ter hoogte van m’n stressfractuur dwongen me de pace drastisch te laten zakken! De 2de wedstrijdhelft liep ik in 2 uur om in 3u46 de marathon te finishen. Hier kan ik tevreden zijn met de beperkte loopkilometers van de voorbije periode!

Totaalclassement:
25ste op 115 deelnemers in mijn leeftijdsgroep;
3de als ik enkel classement 58+ neem uit m’n age-group;
5de algemeen 58jaar en meer

Totaalevaluatie:
slechte swim; een 4 op 10
redelijke bike; een 7,5 op 10
goeie loop; een 8 op 10

Next race: Zürich 2015
target kwalificatie Hawaii
werkpunten: lichaam koesteren en niet gekwetst geraken! Extra zwemsessies en vooraf enkele wedstrijden om ‘wakker te worden’

ps ondertussen zijn we al met 5tal 3COACH-vrienden ingeschreven in Zürich 🙂

groetjes vanaf Kailua Kona
X’-tian