Leslie De Cuyper 3COACH Clubkampioen 2014

Dit weekend kroonden we Leslie De Cuyper tot 3COACH Clubkampioen 2014. Met zijn uitzonderlijke prestatie in de Challenge Almere* stak hij er in 2014 met kop en schouders bovenuit!
We gingen bij Leslie op zoek naar enkele achtergronden!

Je wordt 34 op 20 januari; sinds hoelang doe je al aan sport en wat deed je vooraf aan je triathloncarrière?

2015 jan 001Op men 6de ben ik begonnen met Karate, de sport die mijn beide ouders op dat moment deden. Al vrij snel ben ik beginnen deelnemen aan wedstrijden en ben zo op mijn 14de in de Vlaamse en Nationale selectie terechtgekomen waar ik totdat ik gestopt ben met Karate, na ruim 20 jaar, deel van heb uitgemaakt. Naast meermaals Provinciaal, Vlaams en Belgisch kampioen te zijn geweest heb ik dankzij de federatie, trainers Willy Detobel, Leona Sely en Jos Augustus en mijn ouders ook de mogelijkheid gekregen om de wereld rond te reizen en aan tal van internationale toernooien deel te nemen en in de prijzen te vallen.

Sinds wanneer doe je al aan triathlon en vertel ons je dromen?

Nadat ik door collega en vriend Guido Van de Velde in 2009 was begonnen met marathons was het ook hij die, inspelend op het feit dat ik geen enkele uitdaging uit de weg kan gaan, in 2011 mij wist te overhalen om deel te nemen aan de Ironman 70.3 in Antwerpen dat jaar.
Na een 2-tal jaar op mezelf te hebben getraind en te hebben deelgenomen aan enkele wedstrijden waaronder ook wedstrijden op de volledige afstand (Challenge Barcelona) met als enige doel de finish halen kwam stilaan de oude competitiviteit weer de kop op steken en was het niet meer genoeg om te finishen maar wilde ik een bankje naar voor en terug een naam worden die mensen erkenden als ze hem zagen staan op een deelnemerslijst. De droom, die ik deel met ongeveer iedere triathleet denk ik, is natuurlijk om ooit aan de start te mogen staan in Hawaii. Maar om dit jaar, na zoveel jaar, nog eens terug op een podium te mogen staan op het EK in Almere voelde toch ook al aan als een droom die uitkwam.

– Wat geeft deze sport en de urenlange trainingen jou terug? Wellicht dé reden waarom je het doet, of niet?
Voldoening en innerlijke rust. Als je iemand bent voor wie veel nooit niet genoeg is, iemand die zich snel verveelt, iemand die niet kan stilzitten, iemand die graag buiten is en iemand die niet gezegend is met de genen om te kunnen eten wat hij wil is triathlon op de lange afstand de ideale oplossing. Ik voel me nooit beter, gelukkiger en kalmer als na een zware training waarbij ik lichaam en geest tot het uiterste heb moeten pushen om ze rond te krijgen.

Hoe belangrijk is mentale weerbaarheid in je dagelijks leven en in de sport? Is er een leercurve, is ze leerrijk, is ze complementair of hoe zie je dat?

Voor mij komt mentale weerbaarheid terug op 2 zaken; kunnen omgaan met druk en discipline. En dat zijn dingen die zowel in mijn dagelijkse leven als in mijn sport heel belangrijk zijn.
Je moet kunnen omgaan met de druk die de grote hoeveelheden werk die soms verzet moeten worden in beperkte tijd en met beperkte middelen met zich kan meebrengen. Je moet deze druk kunnen ombouwen naar motivatie en energie en alles kunnen zien als een uitdaging waar je volledig wil voor gaan.
Maar het belangrijkste voor mij is discipline. Discipline om te doen wat je moet doen wanneer je het moet doen. Discipline om hard te gaan zelfs als het niet gemakkelijk gaat. Maar ook de discipline om traag te gaan zelfs als je harder kan en wil.
Dit zowel tijdens de trainingen als tijdens wedstrijden. Moeilijke momenten overwin je met de discipline om door te bijten en te focussen op de cijfertjes en targets en niet het gevoel. Jezelf opblazen voorkom je met de discipline om je te houden aan wat de coach heeft voorgeschreven. Beter worden doe je dankzij de discipline om de schema’s af te werken die je krijgt van je coach zonder ze in twijfel te trekken, zelf aan te passen en stiekem nog extra zaken te doen.
Het helpt natuurlijk bij al dit als je deze discipline al op jonge leeftijd hebt aangeleerd gekregen.

– is er iets anders belangrijks wat de lezer van jou moet weten, wat je wil zeggen?

Ik ben zoals ze zeggen ‘met mijn gat in de boter gevallen’ met mijn vriendin en gezin die me 100% steunen in alles wat ik doe. Vakanties worden volledig in het teken van wedstrijden en trainingen gesteld. Huishoudelijke taken worden gedaan terwijl ik op de rollen zit of in het zwembad lig. Een hele kamer is opgeofferd aan mijn fietsen en kleurrijke lycra-collectie en ik sta ondanks de enorme onverdraagzaamheid en prikkelbaarheid die optreedt de dagen voor de wedstrijd of wanneer het even minder goed gaat nog altijd niet terug op straat 😉

Wat is jouw lievelingsmenu?
Verse boterhammekes.

je favoriete muziek?
Sould en R&B. Maar voor zware loop- of rollentrainingen is het steevast knalharde Hardstyle.

hoe ziet jouw vrije avond eruit?
Als ik alleen thuis ben is het volledig uitgeput van de training in de zetel liggen kijken naar een opgenomen wielerwedstrijd.
Met de vriendin erbij is het ofwel genieten van enkele afleveringen van een true crime tv-show of een avondje gaan feesten in Antwerpen met enkele vrienden.

Nog eens n’een dikke proficiat vanwege alle 3coach’ers en jouw supporters! En alvast een dikke proficiat voor je verjaardag aaanstaande dinsdag!

noot: Challenge Almere is een full distance triathlon!
Swim 3.8K – Bike 180K – Run 42.2K
Zaterdag 13 september 2014
LeslieDC BEL
swim 01:01:39
bike 05:01:51
run 03:06:23
total 09:17:53
scratch elite + agegroups: rank 17
age-group 24-39: rank 2